söndag 13 januari 2013

FD FL Adapter NX100 - No Lens!

Att kunna använda sina manuella gamla Canon FD och Canon FL kvalitetsobjektiv på digital systemkamera, en Samsung NX100 som jag råkar ha (jag "blev med den" vid ett tillfälle, - den är inte noga utvald på något sätt) - går det?

Svar JA! Men inte så enkelt visade det sig.
Första adaptern jag skickade efter gick inte tillräckligt djupt in i kamera och tog inte med sig den lilla spärren som talade om för kameran att den har ett objektiv monterat.. och det finns inget sätt att tala med kameran om att den ska överse med detta, som det finns på en del andra kameratyper. Funderar hur det ska lösas, kanske med lite kemisk metall att bygga på adapterbajonetten lite med... Kamera huset meddelade: No lens! - slut på diskussion.  Dessutom så gick inte adaptern till de äldre FL objektiven, så egentligen fungerade inte någon ände på adaptern, varken till kameran eller till objektiven, som jag hade hoppats.
Men jag letade på en till adapter-leverantör i Polen, via tips från entusiast i USA. Den skulle kunna ta även FL objektivet.

Efter väntan kom den handgjorda polska adaptern - lite dyrare, men den passade. Inga protester över objektivet från kamerahuset.

Canon FD 200 mm F2.8 på Samsung NX100Hur ställer man då in exponeringsvärdet, när man i vanliga fall gör det via en infoknapp på objektivet på NXen - och när det vanliga orginalobjektivet som behövs för att göra detta, inte är påmonterat?? Det går ju inte helt enkelt. Jag gjorde så att jag mätte och ställde värdena med kit-zoomens på och uppskattade skillnaden mellan dess bländare och den jag tänkte använda på mina gamla duktiga gluggar (oftast en större bländare) och räknade grovt ut hur mycket jag överexponering jag skulle ställa in. Efter det bytte jag objektiv till ett av de gamla manuella och därefter finjusterade jag exponeringsvärdet med hjälp av ISO-talet, som är den enda parameter man kan påverka genom kamerahuset.

Canon FL 50mm F1.8 på Samsung NX100
Stop down metering (blända ned efter att skärpan är ställd) är givet. Exponeringsmätaren fungerar i M-läge (manuellt läge) så det är lätt se hur man lyckats med trixandet.. Jag tycker nu att det är mest intressant att använda objektiven på full bländaröppning, så detta är ett moment som jag hoppar över.

..och så bokehmästaren, - äntligen på kameran: FL 58mm F1.2
NXen har en funktion att man kan få sökarbilden förstorad när man ställer skärpan. Man ställer in detta som en möjlighet i menyerna (val: Förstora vid manuell fokus) som fungerar väldigt bra. EVF finns som extra tillbehör men i normalt gråväder ser man skärpan bra på displayen, så jag klarar mig nog utan denna kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar