onsdag 29 maj 2013

Bryggeri-detalj

Besök på Grebbestads Bryggeri idag.

torsdag 2 maj 2013

Scandinavium 25/4 - 13


Canon FD 300mm på Sony Nex 6 via adapter

fredag 22 februari 2013

I natt blev den klar - Krukmakarens Gavotte


EwasKeramik6 from Helena Thorslund on Vimeo.

FOTOT:
Jag tänkte så här - jag tar ut krukorna utomhus och fotograferar dem som vore de ett stycke natur. Märkte dock att Ewa tyckte att det var för mycketav typ macro-fotografering och för lite helhet. Hon vill gärna visa formen på sina saker medan jag mer drunknade i de vackra glasyrerna och detaljerna. Så det fick kompletteras. Givetvis hade hon rätt i det!

FILM:
Film kan gärna bli lunkentuss-aktigt tråkigt. Det ska med - och det och det..
Här har jag, med ibland sorg, klippt jättehårt i allt material. Är denna scenen motiverad? Måste den vara så såhär lång? Bort, bort, bort...
Ifrågasätta sina älsklingar, hela tiden.

Jag hade en ide om att kameran kunde ta krukans plats (kameran kunde vara inne i ugnen när Ewa lyfter på locket, bli upplyft och betraktad etc) och det enda som nu är kvar av det, är en sekvens när kameran snurrar på drejskivan, på krukans plats.

Jag trodde heller inte det var så många moment och så svårt med keramik som jag lärt mig nu av att göra den här filmen. Trodde det var dreja - glasera - sälja... klart!
Men oj, vad många moment jag inte visste om. Blanda glasyr, sila, sprutlackera.. Och OJ vad mycket som kan gå snett. Många vackra saker blir kasserade genom små missar på vägen, i glaseringen eller i ugnen. Vilket tålamod det ligger bakom den slutprodukt som avslutningsvis passerar Ewas hårda granskning!
Ett mycket hazard-betonat moment är just bränningen - sakerna kommer ut ur ugnen, märkta av oväntade effekter ibland.

MUSIKEN:
När jag såg den styrka som behövs för knådning och drejning så tänkte jag på Bachs krävande callosviter som kräver väldigt kraftfulla men känsliga händer. Cellosviterna är också som ett maraton, spelas alltid solo, utan noter och den som spelar sitter minst en timme på scenen ensam. På vissa skivinspelningar så hör man hur cellisten riktigt kraftfullt slår ned fingrarna på greppbrädan och man hör ibland hans andetag. Det är en stor fysisk insats att spela cellosviterna.

Fler beröringpunkter finns.
Likt cellisten omfamnar keramikern drejskivan med sin kropp - man håller sitt objekt mellan sina ben och armar. Bachs cellosviter betyder mycket för mig - därför valde jag den musiken att passa till hantverket, viket Ewa också gillade!

Det ligger mycket kärlek och hjärta i den här filmen. Hoppas att det märks!

söndag 3 februari 2013

Morgon!



Solen glittrar i snön. Bilderna är från igår. Jag har inte hunnit med sånt ännu idag.

Utomhusatelje

Fotografen ligger i fatet
Idag har jag fotat keramik åt Ewas Keramik
Det var rimfrost och kallt. Försökte akta mig för den värsta solen och höll mig lite i skuggan... Frigolit och silverbricka fick tjänstgöra för att få lite upplättningsljus. Grejjorna som jag lånat hem för plåtning talade för sig själva i solen.

En oväntad kombination :-)
Sony Nex 6 med gammalt 9 cm Leica Tele-Elmarit

Frigolit-skiva över huvudet, skålen börjar glittra när ljuset kom rätt...

Fotomodeller som tål att stå stilla i kylan

En annan oväntad kombination:
Samsung NX med Canon FL 50 1.8 från 60.talet

Lite vårsol i februari...

Korseld

Fotopartyt är över fram på eftermiddagen

Glasyr-fyrverkeri

Bokeh!


fredag 25 januari 2013

30 sekunder....

Tjena!


Har varit ute och frusit om fingrarna. Minus 18 grader och svart. Gick en tur till brevlådan och såg hur vackert det lyste i stugan på håll. Hämtat stativ och ficklampa (ja, jag såg ju knappt nåt) och kameran kunde inte uppfatta något att fokusera på i mörkret.
Exponeringstiden tycker jag är grym: - en halv minut!
Det är en evighet...

söndag 13 januari 2013

FD FL Adapter NX100 - No Lens!

Att kunna använda sina manuella gamla Canon FD och Canon FL kvalitetsobjektiv på digital systemkamera, en Samsung NX100 som jag råkar ha (jag "blev med den" vid ett tillfälle, - den är inte noga utvald på något sätt) - går det?

Svar JA! Men inte så enkelt visade det sig.
Första adaptern jag skickade efter gick inte tillräckligt djupt in i kamera och tog inte med sig den lilla spärren som talade om för kameran att den har ett objektiv monterat.. och det finns inget sätt att tala med kameran om att den ska överse med detta, som det finns på en del andra kameratyper. Funderar hur det ska lösas, kanske med lite kemisk metall att bygga på adapterbajonetten lite med... Kamera huset meddelade: No lens! - slut på diskussion.  Dessutom så gick inte adaptern till de äldre FL objektiven, så egentligen fungerade inte någon ände på adaptern, varken till kameran eller till objektiven, som jag hade hoppats.
Men jag letade på en till adapter-leverantör i Polen, via tips från entusiast i USA. Den skulle kunna ta även FL objektivet.

Efter väntan kom den handgjorda polska adaptern - lite dyrare, men den passade. Inga protester över objektivet från kamerahuset.

Canon FD 200 mm F2.8 på Samsung NX100



Hur ställer man då in exponeringsvärdet, när man i vanliga fall gör det via en infoknapp på objektivet på NXen - och när det vanliga orginalobjektivet som behövs för att göra detta, inte är påmonterat?? Det går ju inte helt enkelt. Jag gjorde så att jag mätte och ställde värdena med kit-zoomens på och uppskattade skillnaden mellan dess bländare och den jag tänkte använda på mina gamla duktiga gluggar (oftast en större bländare) och räknade grovt ut hur mycket jag överexponering jag skulle ställa in. Efter det bytte jag objektiv till ett av de gamla manuella och därefter finjusterade jag exponeringsvärdet med hjälp av ISO-talet, som är den enda parameter man kan påverka genom kamerahuset.

Canon FL 50mm F1.8 på Samsung NX100
Stop down metering (blända ned efter att skärpan är ställd) är givet. Exponeringsmätaren fungerar i M-läge (manuellt läge) så det är lätt se hur man lyckats med trixandet.. Jag tycker nu att det är mest intressant att använda objektiven på full bländaröppning, så detta är ett moment som jag hoppar över.

..och så bokehmästaren, - äntligen på kameran: FL 58mm F1.2
NXen har en funktion att man kan få sökarbilden förstorad när man ställer skärpan. Man ställer in detta som en möjlighet i menyerna (val: Förstora vid manuell fokus) som fungerar väldigt bra. EVF finns som extra tillbehör men i normalt gråväder ser man skärpan bra på displayen, så jag klarar mig nog utan denna kostnad.

torsdag 3 januari 2013

Adapter mellan Canon EOS - FD-systemen!

Ganska trevligt: Canon FD 85mm full öppning F1.8, möjligt via adaptern
jag nyss köpt och fått med posten från Cyberfoto
Märke: KIPON Beteckning: FD - EF
Kameran: en gammal EOS 5D från mitten av 2000-talet.
Objektiven (FD) somjag testar är till analoga Canon (60 - 90-talet nå't)


Ovan och nedan: ganska OK resultat? 300 mm F4.0 



Här är det en 28 - 85 macro zoom på full öppning, F 4.0


200mm F2.8
 



Och så över till lite seriös test med stativ och olika fasta gluggar:



Ovan: FD 24mm full öppning på EOS 5D via adaptern, som har korrektionslins

Ovan: FD 24mm bländare 8 på EOS 5D via adapter med korrektionslins
Det kanske är adaptern som spökar till det suddiga (mest tv första bilden) eller är det ngt fel på gluggen. Den kanske har ngt som sitter fel, känns lite sliten och glapp?


FD 85mm full öppning F1.8, sådär...


FD 85mm bländare F8


FD 50 mm full öppning 1.8


FD 50mm nedbländat till F8
Jag är inte jätteimponerad... Men kul att prova! Optiken kan bättre utan adapterns korrektionslins inblandad.